Programmabegroting 2024

Als stad van internationale kennis en historische cultuur kent Leiden zijn eigen kenmerkende economische structuur. Zowel een sterke en innovatieve kenniseconomie als een brede en robuuste stadsverzorgende- en bezoekerseconomie zorgen voor levendigheid in de stad. Het Leiden Bio Science Park (LBSP) en de bruisende binnenstad zijn de unieke parels. Zij geven de stad haar identiteit op regionaal, nationaal en internationaal niveau en maken de stad aantrekkelijk voor zowel haar inwoners als voor nieuw talent en bezoekers van buiten.
Het zijn deze Leidse parels en de combinatie van economische bedrijvigheid, creativiteit en ondernemingszin, die ervoor zorgen dat er veel werkgelegenheid is op alle niveaus in de stad. De jarenlange investeringen in ondernemerschap, innovatie en talloze voorzieningen, maken dat de Leidse economie er nu goed voor staat en robuust is gebleken. Leiden is als centrumstad belangrijk voor de omliggende regiogemeenten, onder andere voor dagelijkse en maatschappelijke voorzieningen en werkgelegenheid. Tegelijkertijd is Leiden gebaat bij een sterke regio. Daarom werken we intensief samen met de stadspartners, gemeenten in de regio, de provincie Zuid-Holland en Rijkspartners om onze Leidse (regionale) doelen te realiseren.

Lokale ondernemers zijn de kurk waar de Leidse stadseconomie op drijft, in de binnenstad, op de bedrijventerreinen en in de wijken. Zij zijn belangrijk voor de voorzieningen in de stad, creëren banen en houden de stad levendig. Ondernemers hebben te maken met pittige vraagstukken. Leiden en haar inwoners hebben er baat bij als ondernemers toekomstgericht (kunnen) ondernemen. Om hierin te faciliteren wordt uitvoering gegeven aan een Actieplan Impuls Leidse Lokale economie, (mede (financieel) ondersteund door de Raad). Daarnaast werken we aan de ontwikkelagenda Ruimte voor werken in de stad om in de verstedelijkende stad voldoende ruimte om te ondernemen te waarborgen. Toekomstgericht ondernemen stimuleren we ook met een circulaire economie. Door zuiniger om te gaan met materialen zijn ondernemers beter voorbereid op mogelijke materiaal- en grondstof schaarste in de toekomst.

Het LBSP blijft voor de Leidse economie een belangrijke economische motor. Samen met kennisinstellingen en bedrijven op het LBSP wordt gewerkt aan de transformatie naar een innovatiedistrict waarin een combinatie van onderzoeken en innoveren, studeren, wonen, werken en ontspannen centraal staat. Met kennis als belangrijke grondstof voor ontwikkeling en innovatie.

In 2024 zetten we voort op de koers die door het College is ingezet. Dat doen we langs vijf economische pijlers en binnen de context van Vitale Binnenstad en Leiden Kennisstad:

  1. we organiseren fysieke ruimte voor werken in de stad, op bedrijventerreinen, in de binnenstad en in de wijken;
  2. we stimuleren en faciliteren ondernemerschap voor (innovatief) MKB en ontwikkelen nieuw ondernemerschap;
  3. we werken aan een Human Capital aanpak en zetten in op 3 sporen: aantrekken en behouden van talent, aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en inzet onbenut arbeidspotentieel;
  4. we stimuleren en faciliteren kennis en innovatie en ontwikkelen het Leidse Bio Science Park tot een innovatiedistrict;
  5. we zorgen voor een attractieve stad via een aantrekkelijk aanbod aan hotels, winkels, horeca, congressen en evenementen en brengen dit onder de aandacht via marketing en promotie.

Met stadspartners zetten we ons in voor een vitale binnenstad die economisch sterk, duurzaam en inclusief is volgens drie speerpunten: platform vitale binnenstad, verbinding LBSP-Binnenstad en vergroening van de winkelstraten. In Leiden als Kennisstad blijven we inzetten op een goede samenwerking met de kennisinstellingen aan drie aandachtsgebieden: gezondheid & welzijn, biodiversiteit & duurzaamheid en cultureel erfgoed.

We zetten de samenwerking met de ondernemers, kennisinstellingen en onze (stads)partners voort en we blijven investeren in de stad. Een goede balans tussen wonen en werken (naast voorzieningen als zorg, sport, groen, cultuur en bereikbaarheid) is het vertrekpunt en ‘een aantrekkelijk vestigingsklimaat van de stad’ het uitgangspunt. Dit geldt voor kennisinstellingen, grote bedrijven, het MKB, starters en zelfstandigen, in zowel onze kenniseconomie als stadsverzorgende- en bezoekerseconomie. Daarbij houden we aandacht voor de toenemende internationalisering van onze stad, het belang van de energietransitie en de kansen en uitdagingen die een circulaire economie biedt aan de Leidse bedrijven.