Programmabegroting 2025

Inclusieve en duurzame verstedelijking

Leiden werkt aan een leefbare, inclusieve en duurzame stad. We spelen in op de gevolgen van klimaatveranderingen door de stad anders in te richten, we leggen gescheiden rioolstelsels aan, vergroenen en versterken de biodiversiteit. We breiden het warmte- en elektriciteitsnet uit. Hierdoor hoeven we steeds minder gas te gebruiken. Ook zetten we de komende tijd verder in op verkeersveiligheid, schoon vervoer en maken we meer ruimte voor de fiets, voetganger en het openbaar vervoer. We gaan door met de bouw van woningen, met ruimte voor werken en voorzieningen. Op deze manier werken we aan een toegankelijke en leefbare stad voor de vele mensen die in Leiden wonen, werken of bezoeken.

In de volgende programma’s leest u meer over onze plannen:

  • Programma 4: Bereikbaarheid
  • Programma 5: Omgevingskwaliteit
  • Programma 6: Stedelijke Ontwikkeling

Duurzame wijkvernieuwingen

In 2025 gaan we door met onze duurzame wijkvernieuwingen, waarbij riolen worden vervangen door een gescheiden rioolstelsel waarbij het regenwater wordt gescheiden van het vuile water. Bij de rioolvervangingen maken we ondergronds ruimte voor de uitbreiding van het warmtenet. Bovengronds grijpen we deze kans aan om te vergroenen en de openbare ruimte verkeersveiliger te maken. De komende jaren richten we ons op de Professorenwijk, de Raadsherenbuurt, de Hoge Mors en Meerburg. Een aantal projecten bereiden we voor, waaronder projecten in de Fortuynwijk en Boshuizen.

Autoluwe binnenstad en knooppunt Leiden Centraal

Een groot deel van onze ambities voor een duurzamer, veiliger en ruimte-efficiënter Leiden komen samen in en rondom het Stationsgebied. Dit gebied wordt de komende jaren verder ontwikkeld. In 2025 werken we verder aan de plannen voor de herontwikkeling van het station en de directe omgeving daarvan. Ook werken we onze plannen uit voor de herinrichting van de Stationsweg, Steenstraat, Beestenmarkt en Turfmarkt. Dit doen we volgens het kaderbesluit ‘Groene Lopers Leiden’. In deze begroting zijn de benodigde reserveringen en indexaties hiervoor verwerkt, zoals aangekondigd in de kaderbrief.

Woningbouw

We bouwen nieuwe woningen waarvan een groot deel in de sociale huur en het middensegment. Mede dankzij de toekenning van Startbouwimpuls subsidies is het gelukt nieuwe woningen te bouwen. Dit wordt gedaan, ondanks rente- en prijsstijgingen van de afgelopen periode. De komende jaren zetten we deze lijn door. Zo blijven we investeren en bouwen aan een nieuw thuis voor vele Leidenaars. In hoofdstuk 6 lichten we toe hoe we dit gaan doen.

Robuust en waardevast investeringsprogramma

In de kaderbrief is aangekondigd dat we het gehele investeringsprogramma gaan indexeren. Dat is nodig om onze projecten door te laten gaan binnen de gestelde (kwalitatieve) kaders, ondanks de hoge prijsstijgingen van de afgelopen jaren. In deze begroting is dit verwerkt. Daarnaast zijn investeringskredieten opgenomen voor de warmtetransitie in Leiden met een wijkgerichte aanpak. We starten in zogeheten ‘startwijken’. We maken deze wijken klaar voor aansluiting op duurzame warmtebronnen, zoals WarmtelinQ+.