In Leiden kijken we naar elkaar om. Vanuit onze Visie Sociaal Domein streven we ernaar dat iedereen deel uitmaakt van de samenleving, welke verschillen er ook tussen onze inwoners bestaan. We werken hard aan een stad waarin iedereen mee kan doen, zich waardevol voelt en zichzelf kan zijn. Om die reden hebben we bestaanszekerheid en gelijke kansen voor iedereen hoog in het vaandel staan. Ook willen we de gezondheid van onze inwoners verbeteren en gezondheidsverschillen verkleinen. We zorgen dat iedereen ruimte heeft om te ontwikkelen, ontmoeten en bewegen. Leidenaars die het zelfstandig niet redden, bieden we hulp aan waar dit nodig is, bijvoorbeeld bij schulden of ondersteuning aan huis.
In de volgende programma’s leest u meer over onze plannen:
Met de Kaderbrief 2024-2028 heeft de gemeenteraad ingestemd met bijsturingsmaatregelen om de bestaande taakstelling binnen het sociaal domein van € 2,3 miljoen in te vullen. De komende periode werken we eraan om deze maatregelen, die per 2027 ingaan, verder vorm te geven.
Helaas zijn er nog steeds tekorten in het sociaal domein. De tekorten worden voornamelijk veroorzaakt door de specialistische jeugdhulp. Regionaal is een taskforce bezig met het vormen van maatregelen die de kosten kunnen terugdringen. Hierover volgt eind 2024 een advies. Deze adviezen werken we in 2025 uit. Ook kan de landelijke Hervormingsagenda Jeugd bijdragen aan het verbeteren en financieel betaalbaar houden van de jeugdhulp. Deze bevat een groot pakket afspraken om de jeugdzorg te verbeteren en financieel houdbaar te krijgen. Lokaal zetten we in op het verder verstevigen van de jeugdteams en de afbakening van jeugdhulp. Tot slot wordt regionaal ingezet op het versterken van de samenwerking bij inkoop van specialistische jeugdhulp, en het organiseren van regionale voorzieningen.
Met de komst van het nieuwe kabinet is er een andere politieke wind gaan waaien. Het is nog onduidelijk welke invloed dit heeft op gemeenten. Hiervoor wachten we op een uitgewerkt beleidsakkoord van het kabinet. In het hoofdlijnenakkoord wordt wel al duidelijk dat er wordt bezuinigd op verschillende onderwerpen die voor het sociaal domein van belang zijn, zoals preventie. Daarnaast wordt invulling gegeven aan de Hervormingsagenda Jeugd, waarvan de uitwerking nog onzeker is.
In 2025 zetten we onverminderd in op het vergroten van de bestaanszekerheid, gezondheid en kansengelijkheid van ál onze inwoners.
We zetten ons in om een diverse, inclusieve en gelijkwaardige gemeentelijke organisatie te zijn, en om al het werk dat we doen op die manier uit te voeren. Dit doen we onder andere door gemeentelijke gebouwen meer toegankelijk te maken en verder te werken aan inclusieve werving en selectie. Ook krijgt inclusie een plek in alle onderdelen van de organisatie. We versterken de netwerken in de stad die zich inzetten op dit thema en zetten die actief in. Zo werken we in samenwerking met partners in de stad aan het promoten van het Samen Leiden label. Eind 2025 volgt er een advies over het inbedden van dit thema in de organisatie.