Programmabegroting 2025

Internationale stad van kennis en cultuur

Leiden is een internationale stad van kennis en cultuur. Met deze focus wordt de stad nog beter en mooier. Het levert zichtbaar en merkbaar een bijdrage aan de welvaart en het welzijn van inwoners, bedrijven en organisaties. Er komen veel bezoekers naar de stad voor cultuur, detailhandel en horeca. Samen met onze kenniseconomie zorgt dit voor banen in Leiden en de omgeving. Om de stad economisch weerbaar, toekomstbestendig en aantrekkelijk te houden, blijven we investeren in deze pijlers. We investeren in een goed vestigingsklimaat, en bieden ruimte voor innovatie, ondernemerschap en samenwerking. Dit doen we nadrukkelijk samen met inwoners, ondernemers, kennis- en cultuurinstellingen en andere maatschappelijke partners.

In de volgende programma’s leest u meer over onze plannen:

  • Programma 3: Economie
  • Programma 7: Jeugd & Onderwijs
  • Programma 8: Cultuur

Kennis en Internationalisering

De kennis en expertise in onze stad is er voor alle Leidenaren. Dat is het uitgangspunt van de samenwerking Leiden Kennisstad, waarin gemeente, universiteit, mbo, hogeschool en Naturalis samen optrekken. Het jaar 2025 is daarbij bijzonder. Onze universiteit bestaat dan 450 jaar. Samen met studenten, docenten en onderzoekers werken we aan onze maatschappelijke opgaven. Daarin zoeken we de verbinding met inwoners en professionals in de stad. Zo werken we aan een rijke leeromgeving in de stad. Meerdere initiatieven dragen hieraan bij, zoals bijvoorbeeld de Erfgoed deal, Sprekend Erfgoed, het Leiden Healthy Society Center, Leiden Biodiversity Netwerk, Leren met de Stad, Het Leiden Educational Fieldlab (LEF), de nieuwe Leidse Educatieve Agenda en het initiatief Verwonder om de Hoek.

We zetten in op het verder vergroenen van schoolpleinen en het versterken van natuur- en duurzaamheidseducatie op school. We leren kinderen beter begrijpen wat een circulaire maatschappij is en hoe een duurzamer energiesysteem eruit ziet. Zo kan de nieuwe generatie bijdragen aan een biodiverse en klimaatneutrale stad in 2050. Ook bouwen we verder aan de samenwerking met, en de positie van het mbo-onderwijs. Van praktijkgericht onderzoek tot aan initiatieven om de gelijkwaardigheid en het welzijn van studenten te bevorderen. Het profiel van Leiden als kennisstad zien we terug in onze Leidenaars. Er komen veel studenten naar Leiden om hier te wonen en/of studeren. Ook is er een grote groep Leidenaars met alleen een buitenlandse nationaliteit. Daarom is extra aandacht voor onze internationale inwoners en studenten.

Economie

De Leidse economie bestaat uit verschillende soorten bedrijven en sectoren, met kenniseconomie, stadsverzorgende economie en bezoekerseconomie als fundament. Leiden vervult een belangrijke centrumfunctie , en daarom is het van belang om regionaal samen te werken. We werken door aan onze regionale bedrijventerreinenstrategie, herijking Economie071, onze ontwikkelagenda Ruimte voor werk in de stad en de verstedelijkingsopgave die wij hebben om daarbij de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van onze stad voor onze inwoners en bedrijven te behouden. Veel mensen zijn afhankelijk van werk en de voorzieningen in onze stad. De komende jaren werken we verder aan het stimuleren van ondernemerschap en een toekomstbestendige economie. Dat doen we vanuit de volgende vijf economische pijlers:

  1. Ruimte voor werken
  2. Stimuleren en faciliteren van ondernemerschap
  3. Talent behouden en aantrekken voor de stad
  4. Stimuleren en faciliteren van kennis en innovatie
  5. Stimuleren van Leiden als aantrekkelijke stad

De focus in 2025 ligt op ‘Ruimte voor Werk’. We nemen meer regie op het behouden van voldoende fysieke en betaalbare ruimte voor werken in de stad. Dit is een belangrijk onderdeel van het aantrekkelijk houden van de stad. Het draagt bij aan brede welvaart voor iedere Leidenaar. Voor wat betreft de binnenstad verlengen we de subsidieregeling ‘Vitale Binnenstad’ met vier jaar en werken we aan een ‘Omgevingsprogramma Binnenstad’.

Cultuur en Erfgoed

Op het gebied van cultuur en erfgoed zetten we de volgende stappen:

  • In 2025 treedt een nieuw subsidiestelsel in werking voor culturele instellingen. De aanleiding hiervoor is de motie 'Beter subsidiesysteem’ (M.23.0049). Het nieuwe subsidiestelsel is transparanter en toegankelijker. Culturele instellingen kunnen in 2025 een subsidie aanvragen voor 2026.
  • Verder is de Cultuurvisie uitgewerkt in de Uitvoeringsagenda Cultuur 2025-2026. Daarin zijn onder andere publieksbereik en cultuurparticipatie belangrijke thema’s. Ook starten we met de vervanging van grotere theatertechniek bij een aantal podia. Een voorbeeld hiervan zijn de trek- en hijsinstallaties in de Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal.
  • Naast deze ontwikkelingen gaat de verbouwing van de bibliotheek aan de Nieuwstraat in 2025 van start. De bibliotheek wordt een duurzaam gebouw, en een belangrijke plek voor mensen om samen te komen.
  • Op gebied van erfgoed zetten we ook stappen, zo wordt de subsidieregeling ‘historisch stadsbeeld’ als proef uitgebreid in 2025 en 2026. Daarnaast start in 2025 de renovatie van het gebouw van Erfgoed Leiden en Omstreken aan de Boisotkade.