Programmabegroting 2024

Cultuur
Cultuur biedt de gelegenheid tot ontwikkelen en ontmoeten, tot genieten en ontdekken. Cultuur moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd, afkomst, opleiding, herkomst, talent en/of vitaliteit. Leiden heeft naast vele makers ook diverse theater- en muziekpodia met een gevarieerd aanbod aan voorstellingen. En naast vele monumenten en musea heeft Leiden ook unieke archieven, opleidingen, onderzoeksinstellingen en bedrijven die zich bezighouden met erfgoed. Door het educatieve aanbod komt jong en oud in contact met cultuur en erfgoed. Cultuur verbindt en draagt bij aan maatschappelijke en sociale doelen, aan het welzijn van inwoners. En vele bezoekers van binnen en buiten Leiden maken jaarlijks gebruik van het diverse aanbod, ook van evenementen. Leiden is dan ook echt Stad van ontdekkingen, stad van (internationale) kennis en (historische) cultuur. Deze culturele rijkdom draagt bij aan het aantrekkelijke vestigingsklimaat van de stad.

Sport
Voldoende bewegen is een essentieel onderdeel voor een gezonde en actieve leefstijl. Daar hechten we grote waarde aan. Daarom zorgen we ervoor dat alle Leidenaars voldoende kunnen sporten, spelen, bewegen en ontmoeten, in lijn met het Beleidskader Sport en Gezondheid: 'Samen maken we de stad gezond en actief 2019-2023’ en het beleidsakkoord ‘Samen leven in Leiden 2022-2026’. Dat doen we samen met de inzet van de sportverenigingen, buurtsportcoaches en andere stadspartners. In 2024 ronden we het nieuwe sport- en gezondheidsbeleid af waarin nieuwe speerpunten op het gebied van sport, gezondheid en spelen worden geformuleerd. Met de realisatie van zwembad en schaatshal de Vliet en sportcomplex 1574 is een mooie kwaliteitsslag voor sportend Leiden gemaakt. In 2024 wordt gemonitord of en hoe we onze verwachtingen in de exploitatie gaan realiseren.

De inkomensgrens voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur is opgehoogd van 120% naar 140% van het bestaansminimum. Zo kunnen meer kinderen en jongeren met weinig geld toch sportieve of culturele activiteiten ondernemen. Voor deze groep wordt de contributie of het lesgeld betaald en in sommige gevallen benodigdheden zoals kleding of schoenen.

Meer Leidenaren een leven lang laten genieten van sport en bewegen! Dit was en is het hoofddoel van het Leidse Sportakkoord. Vanuit het Leidse Sportakkoord I zijn mooie resultaten bereikt (bijvoorbeeld de energieactie, sportplaza, walking basketbal, rowing blind). Deze lijn zetten we door en we gaan samen met de partijen aan de slag om van het Leidse Sportakkoord II een nog groter succes te maken. Samen met de Leidse Sportfederatie, Stichting Topsport Leiden, Incluzio en de Adviesraad Sociaal Domein hebben we de handschoen opgepakt en de grote lijnen van het Sportakkoord II opgesteld. Sportverenigingen, andere sport- en beweegaanbieders, maatschappelijke organisaties, onderwijs, bedrijven en andere belangstellenden worden van harte uitgenodigd om mee te doen bij de uitwerking (na de zomer) van het Sportakkoord II. Het Leidse Sportakkoord II loopt tot en met eind december 2026. Het is een dynamisch akkoord. Partijen die hieraan willen bijdragen, blijven natuurlijk van harte welkom zich ook aan te sluiten.

De openbare ruimte zo inrichten dat deze uitnodigt om te gaan sporten, spelen, bewegen en ontmoeten; dat is ons doel. Hiervoor hebben we de Leidse Beweegsleutels opgesteld. De Leidse Beweegsleutels zijn bouwstenen voor een beweegvriendelijke openbare ruimte, ze vormen een belangrijke sleutel tot het stimuleren van het beweeggedrag van Leidenaren en leveren een bijdrage aan de ambitie om van Leiden een gezondere stad te maken. De Beweegsleutels zijn toegevoegd aan het Handboek Kwaliteit Openbare Ruimte en worden ook gekoppeld aan de instrumenten van de Omgevingswet, bijvoorbeeld door het opnemen van de speelrichtlijnen in het omgevingsplan. Ook worden (gebieds)ontwikkelingen getoetst aan de Beweegsleutels.

De coronamaatregelen zijn invloed geweest op sportdeelname en de hoeveelheid beweging die Leidenaren krijgen. Met de inzet van o.a. de buurtsportcoaches en de breedtesportcoördinator proberen we weer meer Leidenaren (meer) aan het bewegen te krijgen. Uit de KISS-rapportage van NOCNSF over peiljaar 2021 blijkt dat het aantal lidmaatschappen van de Leidse vereniging gelijk is gebleven (sterker: heel licht is gestegen) ten opzicht van voorgaande jaren. Dit ondanks de coronamaatregelen. We zijn trots op deze ontwikkeling. Deze leden konden vanwege de coronamaatregelen niet of beperkt sporten, maar doen dat (naar verwachting) inmiddels wel weer. Dit, samen met de onvermoeibare inzet van de buurtsportcoaches en breedtesport coördinator om meer Leidenaren aan het bewegen te krijgen, maakt dat we zo veel als mogelijk Leidenaren in beweging (proberen te) krijgen.

We ronden het Sportaccommodatieplan (SAP) af. Hierin inventariseren we wat nodig is om de sportinfrastructuur op peil te houden en mee te laten groeien met de ontwikkeling van de stad, waarmee we tevens uitvoering geven aan de motie Geef perspectief aan sportend Leiden (M.23.0049.87). We verkennen de mogelijkheid om het gebied rondom sportpark Cronesteinkade en stadstuinderij Het Zoete Land anders in te richten, zodat er meer ruimte voor hockey ontstaat. We leggen in 2023 een kaderbesluit voor wijksportpark de Mors aan de raad voor, waarbij een voorstel wordt gedaan om meer rugbycapaciteit te creëren en een urban skatepark. Naast de behoefte aan uitbreiding van hockey- en rugbycapaciteit op korte termijn blijkt ook (op langere termijn) behoefte aan meer binnensportcapaciteit. Deze ruimtebehoefte inclusief investeringsopgave is onderdeel van het SAP.