Programmabegroting 2025

Beleidsterrein 3C Marketing en promotie

Doelen en prestaties bij 3C Marketing en promotie

Doel

Prestatie

3C1 Meer zakelijk en recreatief bezoek aan Leiden

3C1.1 Citymarketing en stimuleren toeristische aantrekkelijkheid

3C1.2 Faciliteren Centrummanagement Leiden en marketing- en activiteitencampagne binnenstad

3C1.1 Citymarketing en stimulering toeristische aantrekkelijkheid

Visie op de Bezoekerseconomie en monitor bezoekerseconomie

In de visie Bezoekerseconomie (2022) is gekozen om te focussen op bezoekers die aansluiten bij het DNA van Leiden als stad van internationale kennis en historische cultuur. Een belangrijk onderdeel van deze visie is de aandacht voor de balans tussen het leven van omwonenden en de beleving van bezoekers. Daarom wordt er ingezet op het spreiden van activiteiten, zowel als het gaat om locatie als om tijd.

Voor inzicht in en het bewaken van deze balans is de monitor en het dashboard van de bezoekerseconomie ontwikkeld. Leiden en Partners en Centrummanagement Leiden coördineren het beheer van deze monitor, in samenwerking met een begeleidingsgroep die bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende gemeentelijke teams en afdelingen. Ook is Leiden aangesloten bij de Landelijke Data Alliantie, die zich richt op het stimuleren en ontwikkelen van landelijke, regionale en lokale data en informatie over de bezoekerseconomie.

Congressen
Het Leiden Convention Bureau van Leiden & Partners richt zich actief op de verenigingsmarkt voor congressen, in samenwerking met stadspartners zoals de universiteit, hotels en culturele instellingen. Deze congressen zijn gericht op (inter)nationale wetenschappelijke instellingen, waarbij wetenschappers van diverse vakgroepen van de Universiteit Leiden betrokken zijn. De combinatie en het gebruik van verschillende locaties, zoals de universiteitsgebouwen, culturele voorzieningen zoals de Stadsgehoorzaal en Pieterskerk, kerken en hotels, biedt een aantrekkelijk aanbod voor deze congressen.

Citymarketing
Leiden & Partners, de citymarketingorganisatie voor Leiden, streeft naar meerdere doelen die aansluiten bij de visie Bezoekerseconomie. Ze richten zich op het aantrekken van passende doelgroepen voor toeristisch en zakelijk bezoek aan de stad, het aantrekken van studenten, het uitbreiden van het aantal congressen en het verhogen van de uitgaven en waardering voor de historische binnenstad van Leiden door bewoners en bezoekers. De focus ligt op het aantrekken van inwoners van de stad en de omliggende regio voor bezoek en verblijf in de binnenstad. Leiden & Partners werken hierbij samen met de andere gebruikers van het Handelshuis, zoals Centrummanagement Leiden en Cultuurfonds Leiden.

De Rekenkamer is in 2024 een onderzoek gestart naar het doel en de effecten van citymarketing. De Rekenkamer onderzoekt op welke wijze citymarketing haar doelen bepaalt en behaalt. De verwachting is dat het onderzoek dit begrotingsjaar zal worden afgerond. Deze bevindingen kunnen mogelijk invloed hebben op de tariefstelling en constructie van de regeling overdracht toeristenbelasting aan het Ondernemersfonds Leiden (OFL).

Regeling overdracht toeristenbelasting
Volgens de door de gemeenteraad vastgestelde regeling worden de netto-opbrengsten van de toeristenbelasting overgedragen aan het Ondernemersfonds om de citymarketing van Leiden mee te financieren. Het Hoteloverleg Leiden beheert deze middelen en maakt afspraken met de citymarketingorganisatie Leiden & Partners over de inzet van deze middelen binnen het brede kader van de gezamenlijke citymarketing van de stad. In 2025 vindt een evaluatie van de regeling plaats. Ook wordt daarbij uitvoering gegeven aan de motie om de mogelijkheden te verkennen om een progressieve toeristenbelasting in te voeren. Door de mogelijke overlap met het onderzoek van de Rekenkamer, zal de evaluatie zoveel mogelijk gelijk oplopen met het onderzoek. Voor 2025 wordt het tarief van 3,50 voor minstens 1 jaar gehandhaafd, in afwachting van het Rekenkameronderzoek en de uitkomsten van de evaluatie.

Watertoerisme

Havengebied en gemeentelijke passantenhaven
In de visie op de Bezoekerseconomie is besloten om niet te focussen op grootschalige stimulering van het watertoerisme, aangezien bezoekers met sloepen de stad al goed weten te vinden. Om dit vaarverkeer in goede banen te leiden, is het havenreglement voor de passantenhaven vernieuwd. Leiden beschikt over een gemeentelijke passantenhaven voor tijdelijk verblijf van bezoekers met pleziervaartuigen, waarvoor een goede kwaliteit van verblijfsvoorzieningen en gastvrije ontvangst van belang is. In 2025 is de inzet gericht op het behoud van de kwaliteitsnorm ‘Blauwe vlag. Daarbij wordt gewerkt aan de verbetering van de voorzieningen in en rondom de passantenhaven voor bezoekers per boot’. Voor informatie over de algemene inzet op water verwijzen we u naar de waterbrief (kenmerk Z/24/3633935).

3C1.2 Faciliteren Centrummanagement Leiden en marketing- en activiteitencampagne binnenstad
In 2025 werken gemeente Leiden en stichting Centrummanagement Leiden (CML) samen aan een economisch vitale binnenstad. Dit doen we vanuit de samenwerkingsrelatie die we met CML hebben, vastgelegd in een meerderjarige uitvoeringsovereenkomst. We werken onder andere aan het vergroenen van de stegen in de binnenstad, het verbeteren van het belevingsgebied rondom de Nieuwe Rijn en het tegengaan van leegstand door het aantrekken van nieuwe winkelformules. Daarnaast zullen we CML, net als andere stadspartners, betrekken bij het opstellen van een omgevingsprogramma Binnenstad.

Effectindicatoren bij 3C Marketing en promotie

Effectindicator

Realisatie

Streefwaarden

Bron

2025

2026

2027

2028

Doel 3C1 Meer zakelijk en recreatief bezoek aan Leiden

3C1.a  Aantal arbeidsplaatsen in de bezoekerseconomie

11.190 (2021)

11.422 (2022)

11.540 (2023)

11.700

11.800

11.900

12.000

Bedrijvenregister Zuid-Holland

3C1.b Aantal arbeidsplaatsen in de Leidse binnenstad

18.301 (2021)

18.808 (2022)

18.936 (2023)

19.200

19.300

19.400

19.500

Bedrijvenregister Zuid-Holland

3C1.c Aantal bezoeken aan de binnenstad per week

125.000 (2021)

172.000 (2022)

168.200 (2023)

200.000

205.000

210.000

215.000

Locatus